Hoeveel tijd gaat er eigenlijk in zitten?

Deze vraag werd mij de laatste tijd vaak gesteld. Het is lastig te zeggen hoeveel tijd er exact in gaat zitten. Zo wilde van mijn laatste beeld de primer heel slecht drogen, dan komt er weer tijd bij. Maar gemiddeld ben ik 10 tot 12 uur met een beeld van 2 handen bezig. Ik zal jullie stap voor stap meenemen.

Stap 1:

Dit is de dag van onze afspraak. Deze dag wordt de mal gemaakt. Het voorbereidende werk neemt zo’n 10 tot 15 minuten in beslag.

Stap 2:

Hierna is het werk aan jullie. Voor jullie de vloeibare mal in gaan mogen jullie alvast elkaars handen vasthouden zoals jullie ze uiteindelijk willen hebben. Hierna is het wachten tot de mal droog is, dit duurt ongeveer 5 minuten.

Stap 3:

Na het maken van de mal ga ik aan de slag met het gips, dit is een belangrijk en secuur werkje, maak ik het gips niet goed aan dan zal jullie beeld mislukken. Hier besteed ik dan ook alle aandacht aan. Gemiddeld duurt het 15 tot 20 minuten voor ik de juiste consistentie heb en dan kan het gips in de mal. Het gieten duurt ongeveer 5 minuten en moet ook zeer secuur gebeuren, het is belangrijk te gieten zonder dat er luchtbellen ontstaan.

Stap4:

Na het gieten kan het beeld 24 uur drogen, hierna zal de mal verwijderd worden en zal jullie beeld 24 tot 48 uur verder drogen.

Stap5 :

Nadat het beeld volledig droog is zal er een laagje primer op gaan, het aanbrengen van de primer duurt ongeveer een uurtje. Na het aanbrengen van de primer zal jullie beeld weer 24 uur drogen.

Stap 6:

Hierna gaat de eerste wax laag erop, dit zal 4 tot 8 uur drogen waarna er een tweede en mogelijk nog een derde laag wax overheen gaat. Hierna zal jullie beeld weer 24 tot 48 uur drogen.

Stap 7:

Daarna poets ik het beeld op, plaats ik het op een mooie ondergrond en kunnen jullie vervolgens het beeld op komen halen.

De tijden die genoemd worden kunnen afwijken, soms blijft het gips wat langer vochtig of pakt de primer niet goed, maar nu hebben jullie een globaal beeld van de tijd die in een beeld van 2 handen gaat zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *